[...] co najmniej 40-45g węglowodanów i co najwyżej 210 kcal. Najlepsze są przekąski beztłuszczowe, np. płatki śniadaniowe czy krakersy ryżowe. Autorzy diety zalecają regularne spożywanie posiłków oraz przypominają, że również aktywność fizyczna pomaga w łagodzeniu stresów i pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Doktor Judith Wurtman - amerykańska [...]
wlasnie - ale co z adaptacja organizmu do nowych warunkow ze zwolnieniem matabolizmu nastawienie na troszeczke inny tryb - oszczedzania niestety jesli chodzi o czlowieka - w wiekszosci przypadkow trzeba kierowac sie intuicja,pomagac sobie doswiadczeniem i wnioskami wyciagnietymi z owej praktyki tez wszystko nie tylko zalezy od osoby ale rowniez [...]
Ostatnio czytałem o badaniach, z których wynika, że najbardziej optymalne jest spożywanie ok. 1.7g/kgmc, podwyższenie do 2g/kgmc zwiększało syntezę o około 1-2%, powyżej 2g nie zanotowano pozytywnych zmian. jak uda mi się odszukać badanie, to wrzucę. Pozdro Jest wiele badań mówiących że skuteczna jest 'dawka' do 2g Tak samo jak trochę powyżej 2g. [...]
[...] bezużyteczny, jak i szkodliwy. Białko ulega w naszym organizmie ciągłej wymianie (jest to tzw. Turn over białka) i to właśnie jest powodem, dla którego jego codzienne spożywanie jest konieczne, u człowieka dorosłego wymianie ulega od 130 do 260 g białka dziennie, tj ok. 1-2% wszystkich białek, przy czym znaczna część, tj. 70 - 80% [...]
[...] do naprawy organizmu i produkcji enzymów. Wszelkie instrukcje zakodowane w DNA dotyczą białek. Po to koduje DNA. Organizm potrzebuje białka jako budulca, ale nie wierzę w spożywanie większej jego ilości, niż jest konieczna do budowy, napraw i utrzymania organizmu w należytym stanie. Sądzę, iż nie powinno się traktować białka jako głównego [...]
[...] Cukier - w odróżnieniu od produktów roślinnych bogatych w skrobię* lub błonnik - może grać rolę niekorzystną, tym bardziej że większość ludzi preferuje słodki smak. Jego spożywanie po-woduje często (podobnie jak spożywanie lipidów) przyrost wagi i złą kontrolę dostaw kalorii, zważywszy, że przeważnie jest on połączony z lipidami w produktach [...]
[...] dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych odpowiadających potrzebom określonego chorego. W leczeniu dietetycznym duży nacisk kładzie się na regularne spożywanie posiłków. Chory na cukrzycę, wstrzykujący insulinę, powinien spożywać 5-6 posiłków dziennie. Chorym z cukrzycą typu 1 zaleca się spożywanie nawet do 7 posiłków [...]
[...] niż 4-6 godzin. Nieprzestrzeganie tej zasady może powodować obniżenie zawartości glukozy we krwi, a to z kolei zmęczenie i brak chęci do pracy. Badania naukowe wykazały, że spożywanie 4,5 lub 6 posiłków w ciągu dnia zmniejsza też skłonność do otyłości. Zjedzenie tej samej ilości pożywienia w 1-2 porcjach powoduje szybkie odkładanie się tkanki [...]
albo jesli nie bedzie mleko stalo w cieple albo kilka godzin w upale przez samo dodanie bialka/prochu nie ma mozliwoscie zepsucia ani tego prochu ani mleka moga wplynac inne czynniki ale 1-2h od czasu wyjecia dobrego mleka dodanie do niego prochu i wypicie po skonczonym treningu te czynnosci negatywnie nie wplyna na shake'a Ale jedzenie jest jedną [...]
[...] ale tylko wtedy, gdy polejemy je tłustym, zawiesistym sosem lub usmażymy na tłuszczu. Jeżeli podczas jego przyrządzania będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad, częste spożywanie ziemniaka pozwoli schudnąć i odmłodnieć. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Pierwszy dzień. I Śniadanie: 2 łyżki tartego jabłka, szklanka jogurtu naturalnego z płatkami [...]
[...] jaja(„ovo” to po łacinie jajko- przypisek red.) oraz mleko i przetwory mleczne. Ci ludzie, podobnie jak najbardziej obsesyjni wegetarianie, wieżą, że spożywanie mięsa jest praktyką bardzo niezdrową. Jednak w związku z tym, że dieta czysto wegetariańska jest zbyt jałowa, do swojego menu włączają inne produkty bogate w [...]
[...] przez światowej klasy trenerów produkt, zawierający najlepsze białko niskotłuszczowe, jakie organizm może strawić. Pełno w nim witamin i ryboflawiny i wapna. Zaleca się spożywanie 3 razy dziennie cottage cheese. Białka jajek kurzych – inne bardzo dobre źródło białek łatwo przyswajalnych przez organizm. Najlepsze są białka jajek [...]
[...] w czasie ryzyko pojawienia się osteoporozy. Mleko na całe życie Ponadto, aby w maksymalnym stopniu spowolnić proces odwapniania tkanki kostnej, konieczne jest systematyczne spożywanie odpowiednich ilości wysokowapniowych produktów mlecznych w ciągu całego życia. "Złota Karta Prawidłowego Żywienia", uzgodniona i zatwierdzona przez 11 [...]
[...] nastrój, potem galopująca miażdżyca, na koniec znacząco wzrasta ryzyko zmian nowotworowych. Proporcja omega 6 do omega 3 powinna wynosić około 1:4, ale jak pisałem, spożywanie dużej ilości tego pierwszego sprawia, że organizm nie wykorzysta drugiego, ile by się go nie spożywało, zaś niektóre czynniki sprawiają, że omega 6 też nie jest [...]
Sol czy spożywanie nadmiernej ilości białka może powodować otyłość ? W szkole takich newsów się ostatnio dowiedziałem - nawet nauczycielka twierdzi, że przy ujemnym bilansie kcal od nadmiaru białka też tyjemy ( o zgrozo! ) . Ogólnie temat pojawił się w żywieniu dzieci 1-3 lata oraz dorosłych. Odniesiesz się jakoś do tego 'tycia' od nadmiaru białka [...]
[...] gdzieniegdzie wygląda to jak zaczepka, a zaczepki są OK tylko live ^-). I kilka krótkich piłek: - krytykując moją wypowiedź pominąłeś jedną ważną kwestię - sugerując spożywanie sodu, umyślnie napisałem o "dodaniu" bądź "nie ruszaniu" tego minerału, nie wspominając kompletnie nic o zwiększaniu dawki do nierozsądnych ilości. - ja nie tyle [...]
Sol czy spożywanie nadmiernej ilości białka może powodować otyłość ? W szkole takich newsów się ostatnio dowiedziałem - nawet nauczycielka twierdzi, że przy ujemnym bilansie kcal od nadmiaru białka też tyjemy ( o zgrozo! ) . Ogólnie temat pojawił się w żywieniu dzieci 1-3 lata oraz dorosłych. Odniesiesz się jakoś do tego 'tycia' od nadmiaru białka [...]
bardzo tym badaniem bym sie nie podniecal bo mozna znalezc kilka a moze wiele gdzie lepiej wychodzi mix PRO+CHO jak tutaj bialko vs bialko + wegle vs bialko + wegle + kreatyna /SFD/2016/12/8/7425ff42829e403cb159e45beb847221.gif /SFD/2016/12/8/225de2294f834e93ace7ac2f950f6789.gif wiec nie do konca sie zgodzilbym ze bialko solo bedzie powodowac [...]
[...] węglowodanów trwa do trzech godzin po wysiłku. Dlatego głównym zadaniem zawodnika po długotrwałym wysiłku jest przyjęcie węglowodanów - najlepiej w formie płynnej. Ich spożywanie musi nastąpić pomimo braku apetytu wywołanego zmęczeniem. W przypadku braku węglowodanów organizm odbudowuje zapasy energetyczne z białka mięśniowego. Uzupełnianie [...]
[...] że dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość [...]